onsdag 19 september 2012

E-boksguide


Ungefär det här delade vi ut på en e-bokskväll vi hade för allmänheten. Är det något som ser konstigt eller fel ut? Synpunkter emottages tacksamt! 

Hur man lånar en bok på en surfplatta/smartphone: 1. Skaffa dig ett Adobe-ID genom att registrera dig på www.adobe.se. Det är en engångsgrej, och inget man måste göra flera gånger. Man gör det genom att gå in antingen via en dator eller via surfplattans egen webbläsare till www.adobe.se, klicka på den lilla texten ”Logga in” uppe till höger på skärmen.

Välj ”Skapa ett Adobe-konto” under rubriken ”Har du inget Adobe-konto?”. Fyll i alla uppgifter som är markerade med en * (röd stjärna). (Hoppa över ”Adobe-enkät” och ”Kommunikationsinställningar”.)

 1. Om du har iPad eller iPhone laddar du hem appen Bluefire Reader från App Store. Har du Android så laddar du hem antingen Bluefire Reader eller Aldiko från Google Play, det som hette Android Market förut. Apparna är gratis.

  
 1. Se till att du har ett lånekort.

 1. Använd webbläsaren på telefonen/plattan och surfa in på www.elib.se/bibliotek. Där väljer du ditt bibliotek. Klicka gärna direkt på det lilla e-et som står för e-böcker. 

 1. Sök fram boken du vill låna, välj ”Låna boken” och därefter får du välja vilket format du vill låna i och då ska du klicka i EPUB som format. PDF är ett format som inte lämpar sig särskilt bra som e-bok, särskilt inte om du tänker läsa boken på en smartphone. PDF funkar något bättre på en större skärm.

 1. Ange ditt bibliotekskortsnummer och tyd därefter några kryptiska tecken för att bevisa att du inte är en robot.  De kan se ut så här:
Är det omöjligt att läsa, klicka på den lilla symbolen som ser ut så här...
...så får du nya bokstäver att fylla i.

Välj Hämta hem bok.

 1. Nu är lånet registrerat. Hämta boken till din telefon/platta genom att välja Klicka här. Välj Öppna i Bluefire Reader eller Aldiko.

 1. Första gången du använder Bluefire Reader eller Aldiko måste du ange dit Adobe-ID, sedan laddas boken ner till telefonen/plattan.

Besvikelser som man kan råka ut för:

”Ingår ej i det här bibliotekets sortiment” Detta beror inte nödvändigtvis på att biblioteken är ogina, det kan bero på förlagens ovilja att låna ut en populär bok, då de hellre ser att man köper den istället. En del böcker sätter man i ”karantän” så att det inte går att låna på biblioteken förrän efter en tid. Texten kan alltså vara lite missvisande, och borde snarare lyda: ”Förlaget vill ej släppa utlåningsrättigheterna till biblioteken för denna titel”, eller något liknande.

Det har också hänt att biblioteket nått taket för utlån av e-böcker i slutet av månaden. Biblioteken har budgeterat för ett visst antal utlån under en månad, och överskrids budgettaket får man vänta till nästa månad med att låna.
Lycka till med e-böckerna!

1 kommentar:

 1. Kortfattat och bra! Jag lånar lite till vår tekniklördag!
  Lina

  SvaraRadera